הבתים שלנו

בחודש יוני 2016 נכנסו הדיירים בשמחה רבה לביתם החדש – בית שקמים.

בבית שתי קומות מגורים וקומת מרתף מוגבהת, בשטח בנייה כולל של כ-800 מ"ר. תכננו אותו אדריכלים המתמחים בבניית בתים בקהילה – על פי הנחיות תכנון של משרד הרווחה, המוסד לביטוח לאומי ו"קרן שלם" של מרכז השלטון המקומי.
הבית הוא מבנה חדש, מרווח ומוקף בחצר נעימה, במקום שקט ומרכזי בנס ציונה. מתגוררים בו 18 דיירים ודיירות, חלקם בחדרי שינה משותפים לשני דיירים או דיירות, וחלקם בחדרים בודדים. לכל חדר שינה יש שירותים ומקלחת צמודים. כמו כן יש בבית אולם התכנסויות (סלון) גדול, מטבח להכנה ולבישול של כל ארוחות הדיירים (יש מבשלת), פינת אוכל, חדר כושר, אולם פעילויות, חדר תרופות, משרדים וחדר כביסה. צוות הבית מקפיד על רמת תחזוקה וניקיון גבוהה. בבית מותקנת מעלית לטובת דיירים שמתקשים לעלות במדרגות, וכן מתוך מחשבה עתידית על שנות התבגרותם של הדיירים.

הדיירים נוהגים לצאת באופן קבוע פעמיים בכל חודש למופע בידור על פי בחירתם, ואחת לשנה נוסעים  כולם לשבוע נופש באילת עם צוות המדריכים. שבוע הנופש הוא את אחת מנקודות השיא של השנה עבורם. כמו כן, מתארחים בבית באופן קבוע מתנדבים ממסגרות שונות לפעילויות משותפות עם הדיירים.

הבתים שלנו בית שקמים

בדצמבר 2018 נשכר בית נוסף במרחק הליכה קצר מבית שקמים. הבית נועד לשמש דירת לוויין של הבית המרכזי. בבית הנוסף מתגוררים 6 דיירים ברמת תפקוד גבוהה, שיכולים לקיים אורח חיים עצמאי יותר. דיירי הלוויין מקבלים ליווי מצוות המדריכים, ונמצאים בקשר חברתי שוטף עם קבוצת האם. בחצר של דירת הלוויין יש בריכת שחייה, ומתקיימים בה שיעורי שחייה לכל הקבוצה. לאחרונה נוסף קירוי לבריכה, כדי שתתאפשר פעילות השחייה לאורך כל השנה. 

שגרת יומם של חניכי הקבוצה מתחילה בהשכמה וביציאה לעבודה בסדנת שקמים ובמקומות עבודה נוספים שמועסקים בהם חניכים עצמאיים יותר. בתום יום עבודתם שבים הדיירים הביתה לארוחה חמה. שעות אחר הצהריים מוקדשות לפעילויות פנאי מגוונות בבית ובקהילה: חוגי ספורט ויצירה, פעילות מוסיקלית, חוג מחשבים, ערבי קריוקי ועוד. אחת לשבוע מתקיימת ישיבת דיירים ובמהלכה דנים בבעיות חברתיות המעסיקות את הקבוצה. 

חוג מוסיקה

פסנתר כנף שנתרם לבית שקמים נתן השראה לפתיחת חוג מוזיקה לדיירי הבית. יצרנו קשר עם ענבר, פסנתרן צעיר, נמרץ ומוכשר בעל הכשרה מוזיקלית וניסיון באינטראקציה עם אנשים בעלי צרכים מיוחדים, והוא הסכים לקחת על עצמו את המשימה.

אחת לשבוע מגיע ענבר להוסטל למפגש מוזיקלי עם הדיירים: הן פיתוח כלים להאזנה למוזיקה והן עבודה על שירה. כל אחד מהחניכים בחר שיר וביצע אותו לפני כולם על פי הנלמד במפגשים. זאת, בליווי נגינת הפסנתר, ובקבלת משוב ועידוד מהקבוצה.

במקביל, איתר המדריך את החברים שיש להם יכולת מוזיקלית בולטת, ויצר קבוצה נוספת שאיתה הוא עובד יחידנית על עיבודים נוספים.

חוג המוזיקה אהוב על דיירי הבית, ובכל שבוע יש ציפייה והתלהבות לקראת הפגישה עם ענבר.

 

חוג פסנתר בית שקמים

מפגשים פרטניים ללמידה פורמלית

אביגיל, מורה מוסמכת ואשת צוות בבית שקמים, נפגשת עם הדיירים למפגשי פרטניים של קריאה וחשבון, כל אחד לפי צרכיו ורמתו. המפגשים מחזקים ומשמרים את המיומנויות הבסיסיות של החברים ותורמים להערכה העצמית ולתחושת המסוגלות.

בנוסף, יש דיירים שלומדים באוניברסיטת בר אילן במסלול מיוחד של העצמה אישית.

טיולים

מאז הימים הראשונים של מסגרת הדיור של שקמים, טיולים הם חלק קבוע משגרת החיים של הדיירים והצוות. חשוב לנו שהחניכים יכירו נופים שונים ומגוונים, וכן אתרים היסטוריים ותרבותיים, הן בסביבתם הקרובה והן ברחבי הארץ. לאורך השנים היו לנו גם מפגשים של הכרת פולקלור, כגון אירוח ביישוב צ'רקסי או דרוזי. יש טיולי יום, יומיים, וכן טיולים של שלושה ימים ליעדים מרוחקים יותר, עם לינה באכסנייה. פעם בשנה יוצאת הקבוצה לנופש של חמישה ימים באילת, היעד המועדף עליהם.

תקופת הקורונה

תקופת הקורונה העמידה את בית שקמים מול סיטואציה מאתגרת ובלתי מוכרת. בתקופה הראשונה, כשההנחיות עדיין לא היו ברורות וחד משמעיות, החליט דב שפילמן, מנהל שקמים, להקפיא את כל פעילות הפנאי המופעלת על ידי גורמי חוץ ולקיים פעילות עצמאית יזומה על ידי אנשי הצוות. הייתה זאת החלטה חכמה וברוכה שהניבה פרץ של יצירתיות. אנשי הצוות יזמו פעילויות מקסימות כמו חוג לריקודי מעגל וריקודי זוגות שהוביל דב המנהל, או בית קפה עם מלצרים מזמרים (אולם ההתכנסויות הפך לבית קפה, ואנשי הצוות שרו והזמינו דיירים לשיר איתם). החבר'ה התלהבו מאוד. דב הפעיל את חדר הכושר במקום מאמן הכושר הקבוע. קבוצות הליכה קטנות יצאו עם אנשי צוות וצעדו ברחבי השכונה, עוטים מסכות.

בחודשים הראשונים של הקורונה עברנו תקופה של בידוד בהוסטל, לאחר שכמה אנשי צוות ודיירים חלו בקורונה. הצוות כולו התגייס במסירות מלאה כדי לשמור על שגרה בריאה ומוכרת ככל האפשר עבור הדיירים. פעילות הסדנה הועתקה אל הבית בנס ציונה כדי לשמור על סדר יום. דירת הלוויין שימשה למגורים זמניים של הדיירים שנמצאו חיוביים לנגיף. כך התאפשרה הפרדה מוחלטת בין החולים לבריאים וכולם יכלו להישאר במקומם המוכר ועם הצוות הקבוע. לשמחתנו הרבה כולם הבריאו, והחיים שבו למסלולם.